javni nastopi, razmišljanja

Poziv sodržavljankam in sodržavljanom (v povezavi s korona virusom in ukrepi)

Spoštovane sodržavljanke in spoštovani sodržavljani,

nahajamo se v težkih in nepredvidljivih časih. Korona virus je neusmiljen in se po svetu ter tudi v Sloveniji širi veliko hitreje, kot bi lahko kdorkoli predvidel. Če kdaj, se v tem trenutku potrjuje, da bolezen ne izbira in da nihče ni varen pred njo. Zato je izjemno pomembno, da naredimo vse, da upočasnimo in zaustavimo širjenje virusa, predvsem pa pred njim v največji možni meri zaščitimo najšibkejše člane naše družbe. Za to smo soodgovorni vsi. Prepričanje, da se nam ne more nič zgoditi, da nikogar ne ogrožamo, da je vse skupaj nepotrebna panika, je preveč lahkomiselno, predvsem pa neodgovorno – do drugih in do sebe.

Naša država in njeni prebivalci smo v preteklosti že večkrat pokazali, da zmoremo premagati nepredvidljive in navidez skorajda nepremagljive izzive. Da se lahko iz težav, v katere nismo bili pahnjeni po svoji krivdi, izvlečemo z odgovornostjo do samega sebe in svojih bližnjih ter do drugih ljudi in družbe. Tudi tokrat bo tako. A le, če bomo vsak zase ter vsi skupaj delovali za skupno dobro.

Zato odločno pozivam vse, da ostanemo doma, če in ko nismo v službi, spoštujemo navodila ter nasvete stroke in pravila, ki jih v naše dobro sprejema država, pomagamo po svojih močeh omejiti širjenje virusa ter ga naposled tudi izkoreniniti. Pri tem pa ne pozabimo, da moramo prav v času krize ostati solidarni in biti pripravljeni pomagati tistim, ki nas najbolj potrebujejo.

Drage sodržavljanke in sodržavljani,

aktualna pandemija kaže, kako zelo smo povezani in soodvisni. Ne samo drug z drugim v Sloveniji, ampak kot človeštvo. Srečko Kosovel, ki bi te dni praznoval svoj 116. rojstni dan, je v svoji pesmi Rekel sem vam zapisal: “Rekel sem vam, da nismo več narod, da smo človeštvo. Celica, s celico prepojena, čaka in vstaja in raste v satovje človeštva.” Prepričan sem, da nujna začasna fizična oddaljenost ne bo prekinila naših človeških in družbenih vezi, temveč bomo iz te zdravstvene krize in njenih posledic izšli še bolj povezani in solidarni. Če se bo za to potrebno naučiti na novo živeti in razmišljati, bomo to skupaj zmogli. Kot se bomo po pandemiji tudi skupaj še naprej borili za boljšo in pravičnejšo državo ter boljši in pravičnejši svet. Za vsakega izmed nas in za vse med nami.

Vir: jostgantar.com

Sorodni članki